Hveteboller

Ingredienser:

1.3 kg hvetemel
200 g sukker
80 g gjær (ca. 1.5 pakke tørrgjær)
4 ts kardemomme
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
7 dl melk
200 g meierismør
2 egg (det ene i deigen, det andre sammenvispet til pensling)

28313295_1816909231677003_255185541_n

Fremgangsmåte:
(ca. 22 boller, kommer an på størrelse)

  1. Smelt smør i en kjele og tilsett melken (for å få riktig temperatur til blandingen, tar du fingeren i blandingen og drypper en dråpe på undersiden av håndleddet, kjenner du ikke blandingen, er temperaturen bra. OBS: det er bedre med en litt kaleder blading, da en for varm blaning kan drepe gjærden).
  2. Mål opp de tørre ingrediensene (OBS: la litt av melet være igjen, dette er for å ikke få en tørr deig) og hell i en bakebolle.
  3. Når smør- og melkeblandingen er ferdig heller du den over i en skål og visper inn egget.
  4. Tilsett så blandingen litt etter litt i det tørre. Det anbefales og bruke en kjøkkenmaskin, men hendene funker det også.
  5. Elt deigen i kjøkkenmaskinen i ca. 10 minutter, eller til deigen har fått en fin og glatt konsistens. Er deigen for løs tilsetter du mer mel. Deigen skal være litt klissete, men skal slippe kantene i bakebollen.
  6. Dekk bakebollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle. Sett på et lunt sted og la heve til dobbel størrelse (ca. 1 time).
  7. Kna deigen godt sammen, del den i 22 like store deler og trill ut fine, glatte boller. Sett så bollene over på stekebrett med bakepapir. Legg et kjøkkenhåndkle over og la heve i ca. 30 minutter.
  8. Forvarm stekeovene til 205 grader.
  9. Pensle bollene med sammenvispet egg stek midt i ovnen i 10-12 minutter til bollene har fått en gyllen farge. Avkjøl bollene på rist.

Tips: 
– Del bollene i to og fyll med pisket krem, syltetøy og et dryss med melis.
–  Server med brunost og rørte bær.

Legg igjen en kommentar